Osobní asistence

Poslání služby:

Posláním Osobní asistence je poskytovat pomoc a podporu seniorům a osobám se zdravotním postižením či chronickým onemocněním, tak, aby mohli co nejdéle zůstat ve svém přirozeném domácím prostředí. Jedná se o osobní pomoc se zvládnutím každodenních dovedností a úkonů, které by si člověk dělal sám, nebýt zdravotního omezení nebo jiné znevýhodňující okolnosti.
Služba je poskytována v přirozeném prostředí člověka bez omezení rozsahu, místa a času, tj. ve všem, vždy a všude dle jeho potřeb a dohody s ním.

Cíl:

Cílem je zajištění soběstačnosti člověka nebo podpora rozvoje jeho soběstačnosti, setrvání v přirozeném prostředí a zachování vlastního životního stylu.

Hlavním cílem Osobní asistence je zachování integrity člověka i navzdory jeho omezení, která plyne z nemoci, stáří, zdravotního postižení či jiné příčiny. Nezbytnou podmínkou pro to je úcta k jeho důstojnosti, životnímu stylu a k naplnění jeho smyslu života.

Dílčím cílem je:
  • Uživatel, který může navzdory své nepříznivé životní situaci žít v domácím prostředí.
  • Uživatel, který má i přes své zdravotní znevýhodnění zajištěny své běžné každodenní potřeby (vyplývající ze základních činností poskytovatele).
  • Uživatel, který si při obvyklých denních činnostech zachová maximální možnou míru soběstačnosti a samostatnosti.
  • Pomoc člověku, který k životu pomoc nebo podporu druhé osoby potřebuje, zvládat prostřednictvím osobního asistenta ty úkony, které by dělal sám, kdyby mohl (kompenzace těch činností, které uživatel nemůže vykonávat sám a které jej tak omezují v životě, v uspokojování osobních potřeb, při vzdělávání nebo v zaměstnání, prostřednictvím osobního asistenta).

Kontaktní údaje:

adresa: Školní 944, 766 01   Valašské Klobouky
vedoucí střediska: Bc. Anna Čurečková
e-mail: -8kF1YUSc8yu2~6gbdLhT65j4mnhTj

Provozní doba služby:

Služba je poskytována nepřetržitě v závislosti na kapacitě.

Služba Osobní asistence poskytuje službu lidem, kteří:

• jsou v nepříznivé životní situaci
  • mají sníženou soběstačnost
  • chtějí zůstat ve svém přirozeném domácím prostředí, ale potřebují podporu či pomoc jiné osoby
  • bydlí v regionu působnosti služby

Snížená soběstačnost znamená omezení z důvodu:

• věku
      • chronického onemocnění
      • zdravotního postižení, které zahrnuje:
            • tělesné postižení
            • mentální postižení – do stupně středně těžké
            • kombinované postižení